رشت، شهر محبوب سالمندها
به گزارش همشهری آنلاین، همین ویژگی موجب شده است مسئولان این استان به فکر راهاندازی شهر ویژه سالمندان بیافتند؛ شهری با محوریت درمانی، گردشگری، فرهنگی و ورزشی که استاندار گیلان چند وقت پیش پیشنهاد آن را مطرح کرد و حالا این پیشنهاد شکل جدی به خود گرفته است. بعد از این پیشنهاد قرار شد دانشکده علوم پزشکی گیلان طی ۶ ماه یک کار مطالعاتی درباره ایجاد شهر سالمندان تدوین کند.
احداث شهرک
مدیرکل بهزیستی گیلان با بیان اینکه گیلان سالمندترین استان کشور است به همشهری میگوید: «سازمان بهزیستی کشور رشت را به عنوان شهر دوستدار سالمند پذیرفته است.»
آریا طوفانی البته ایجاد شهر سالمندان و شهر دوستدار سالمند را دو مقوله جداگانه میداند و توضیح میدهد: «در حال حاضر دبیرخانه شهر سالمندان تشکیل شده است و هر دستگاهی بنا به حوزه فعالیت خود اقدامات لازم را در این دبیرخانه انجام میدهد. البته محوریت همه این کارها با شهرداری رشت است.»
شد.» طوفانی یادآور می شود: «با توجه به اینکه رشت یکی از ۱۰ شهر دوستدار سالمند است، حالا قرار است با کمک شهرداری به عنوان شهر سالمندان هم انتخاب شود. در واقع رشت پاسخگوی نیازهای سالمندان است.»
زیرساخت مناسب
به گفته مدیرکل بهزیستی گیلان، برای ایجاد شهر سالمندان باید زیرساختهای رشت برای همه سالمندان مناسب باشد. آریا طوفانی عنوان میکند: «درمانگاه مناسب، فروشگاههای مختص سالمندان و ایجاد محیط امن و دسترسپذیر از هر جنبه برای ایجاد شهر سالمندان ضروری است.»
او در توضیح بیشتر میگوید: «فروشگاههای شهر سالمندان باید مسیر مناسب و متصدی حمل بار داشته باشد یعنی سالمندان به راحتی بتوانند خرید کنند و به راحتی بار خود را به خانه برساند. از آنجایی که با بالارفتن سن، انسان از نظر جسمانی و حرکتی دچار مشکلاتی میشود، باید امکانات و زیرساختی فراهم کنیم که این مشکلات محدودیتی برای سالمندان ایجاد نکند.»
درمان سالمندان
شهر رشت برای نگهداری از سالمندان ۱۵ مرکز دارد که به صورت شبانهروزی در اختیار سالمندان است. آریا طوفانی با اشاره به این موضوع میگوید: «البته در ایجاد شهر سالمندان بحث این چیزها نیست. بحث این است که سالمندان و به ویژه سالمندانی که به تنهایی زندگی میکنند، باید در شهر سالمندان احساس رفاه و امنیت کنند.»
مدیرکل بهزیستی گیلان تاکید میکند: «در کشورهای توسعه یافته، افراد جوان خدماتی به سالمندان ارائه میدهند. این خدمات در بانک اطلاعاتی ثبت میشود و وقتی خود آنها به سالمندی رسیدند، دیگران به آنها خدماتدهی میکنند. این نوع خدمات به نوعی پسانداز محسوب میشود. ما هم به دنبال این هستیم که چنین رویکردی در رشت به عنوان شهر سالمندان داشته باشیم.»
سهم ۷۳ درصدی میانسالان در جمعیت گیلان
طبق پیشبینی کارشناسان حوزه جمعیتی، در سال ۱۴۲۰ بیش از ۲۰ درصد و در سال ۱۴۳۳ نیز بیش از ۳۳ درصدی جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد. در گیلان اما این آمار بسیار بالاتر است و در حال حاضر طبق اعلام مدیرکل ثبت احوال گیلان ۷۳ درصد جمعیت استان در گروه سنی ۳۰ تا ۶۴ سال (میانسالان) هستند و سالمندی در این استان به ۱۸ درصد و بسیار بالاتر از میانگین کشوری رسیده است.