اقتصاد > آب و انرژی

پایداری شبکه گاز با کاهش ۲ درجه ای دما/ وضعیت گاز نگران کننده می شود؟



به گزارش خبرنگار مهر، طی روزهای گذشته هواشناسی سرمای شدید و یخبندان را برای اقصی نقاط کشور پیش بینی کرده است؛ به طوری که آن را به شدیدترین یخبندان‌های چند سال اخیر تشبیه کرده‌اند.

پیش بینی‌ها حکایت از آن دارد که با این کاهش دما باید در انتظار یخبندانی با شدت منفی ۸ درجه سانتیگراد در بخش وسیعی از نیمه غربی شمالی کشور باشیم که در همین راستا نیز تقریباً ۸۰ درصد نواحی کشور دمای زیر صفر درجه را تجربه می‌کنند. این وضعیت یادآور زمستان سال ۱۴۰۱ است که سرمای فراگیر خطه شمالی کشور را با کسری گاز مواجه کرد.

بر اساس گفته مسئولان امسال ناترازی گاز به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است که با افزایش ۸ درجه‌ای دما احتمال می‌رود مصرف گاز بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون متر مکعب تنها در بخش خانگی باشد، میزان مصرفی که رکورددار مصرف گاز در سال‌های اخیر است.

روز گذشته هم سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه امسال زودتر از سال‌های گذشته به استقبال فصل سرد رفته‌ایم، گفت: بر اساس آمار سال گذشته پاییز و زمستان گرمی را داشتیم و امسال ۹۹ میلیون متر مکعب گاز بیشتری را نسبت به میانگین چهار سال گذشته در اختیار بخش خانگی، تجاری صنایع غیر عمده و حمل‌ونقل قرار دادیم.

به گفته وی، میانگین مصرف گاز در سال جاری ۳۷۱ میلیون مترمکعب در نظر گرفته بودیم در صورتی که در آبان ماه به عدد ۴۱۷ میلیون مترمکعب رسید. ضمن آنکه سال گذشته کشور ترکیه در فصل تابستان سه میلیارد مترمکعب گاز از ایران دریافت نکرد که این گاز تحویل نیروگاه‌ها شد و توانستیم تابستان را بدون خاموشی سپری کنیم.

او افزود: علاوه بر این موضوعی که در سال گذشته برای خطوط لوله رخ داد موجب شد تا نیروگاه‌ها از ذخایر خود استفاده کنند و در سال جاری شاهد کمترین حجم ذخیره گاز بودیم.

توکلی با اشاره به پیش بینی هواشناسی در هفته آینده یکشنبه و دوشنبه شاهد کاهش دمای از مردم برای صرفه‌جویی در مصرف گاز دعوت کرد و گفت: اگر در محیطی که زندگی می‌کنیم، تنها ۲ درجه سانتیگراد کاهش دما داشته باشیم نزدیک به ۵۰ میلیون مترمکعب به شبکه گاز کشور کمک می‌کنیم که این مقدار معادل ۲ فاز پارس جنوبی است. اگر هر مشترک همین اندازه صرفه‌جویی داشته باشد، این موضوع نه تنها منجر به پایداری شبکه می‌شود بلکه در کاهش آلودگی و جلوگیری از خاموشی‌ها نیز نقش دارد.

هشدار توانیر به مشترکان گاز و برق

همچنین محسن ذبیحی معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد برق کشور توسط نیروگاه‌های حرارتی و با سوخت گاز تأمین می‌شود، گفت: در حال حاضر کاهش دمای هوا در اکثر نقاط کشور و تداوم سرما موجب افزایش مصرف گاز خانگی شده و عدم تحویل سوخت کافی به نیروگاه‌ها نیز عامل دیگری برای محدودیت در تأمین برق مشترکان خانگی شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به کاهش سوخت تحویلی و به منظور حفظ پایداری شبکه سراسری ملزم به اعمال محدودیت در بخشهای اداری، خانگی، صنعت و کشاورزی شده‌ایم.

به گفته ذبیحی، در صورت تأمین سوخت کافی برای نیروگاه‌ها آماده تولید و تأمین برق پایدار برای همه مشترکان هستیم و برنامه محدودیت‌ها لغو خواهد شد.

مسلم رحمانی مدیر مرکز راهبری شبکه گازرسانی کشور نیز در واکنش به این موضوع با اشاره به اینکه امسال یک ماه زودتر سرما آغاز شده است، بیان کرد: وزارتخانه‌های نفت و نیرو حداکثر تلاش خود را برای تأمین پایدار برق و گاز انجام می‌دهند، اکنون، تنها راه جبران ناترازی گاز صرفه‌جویی در همه بخش‌های کشور است.

وی با بیان اینکه خط قرمز ترسیم شده برای شرکت ملی گاز، قطع نشدن گاز منازل و واحدهای تجاری است، گفت: پیش‌بینی می‌شود که هفته آینده بسیار سرد باشد و مصرف گاز بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع جز به بیش از ۶۸۰ میلیون مترمکعب در روز برسد؛ یعنی گازرسانی به نیروگاه‌ها که ۱۲۰ میلیون مترمکعب بوده، به مراتب کمتر خواهد شد. نیروگاه‌ها برای تولید برق پایدار، هر روز به ۲۳۰ تا ۲۴۰ میلیون مترمکعب سوخت معادل گاز نیاز دارند.

قطعی برق سکونت گاه‌های خالی

همچنین با توجه به شرایط فعلی باید اقداماتی برای پایداری شبکه گازرسانی انجام می‌گرفت که در همین رابطه برق نزدیک به ۵۳ هزار مشترک در باغ‌ویلاها قطع شده است. هوشنگ صیدالی مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز در توضیح این موضوع خاطر نشان کرد: بخش زیادی از این مشترکان بدمصرف، در باغ‌ویلاها و سکونت‌گاه‌های غیردائم خود استخر دارند, از وقتی که گاز این مشترکان را قطع کردیم، اثرگذاری خود را در پایداری شبکه گازرسانی کشور شاهد بودیم. فقط در استان البرز بیش از ۲۰ هزار مشترکی که استخر و باغ‌ویلا داشته‌اند را شناسایی و گاز نزدیک به ۴ هزار مورد آن‌ها را قطع کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه نه تنها در خطه شمالی بلکه در اقصی نقاط کشور شاهد کاهش محسوس دما خواهیم بود، برای پایداری شبکه برق و گاز علاوه بر راه کارهای قیمتی و غیر قیمتی نیازمند عزمی ملی و همراهی مردم هستیم تا بتوانیم روزهای سرد سال را پشت سر بگذاریم در غیر این صورت نه تنها شاهد قطعی‌های برق طولانی مدت خواهیم بود بلکه با توجه به کاهش فشار گاز در برخی از مناطق احتمال قطعی گاز همچون سال ۱۴۰۱ نیز وجود دارد.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا