اخبار جهان > اروپا

عقب نشینی آلمان از مواضع پیشین خود درباره جزایر سه گانه



به گزارش همشهری آنلاین، اواخر مهرماه سال‌جاری بود که سران اتحادیه اروپا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه‌ای مشترک از ایران خواستند تا به «اشغال جزایر سه‌گانه» پایان دهد.

در این بیانیه تلاش ایران برای ادامه مالکیت بر این جزایر نقض تمامیت سرزمینی امارات و اصول منشور سازمان ملل نامیده شد.

هرچند که همراهی با ادعای امارات متحده عربی درباره جزایر سه گانه ایرانی امر تازه ای نبود و پیش از این نیز در بیانیه های مشترک با سایر کشورها از ایالات متحده تا چین و روسیه هم به این موضوع اشاراتی شده بود، اما قید این بند آنهم با اشغالگر خواندن ایران در بیانیه نخستین نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا و عضو شورای همکاری خلیج فارس نشان از بازشدن جبهه دیگری از اعمال فشار بر تهران از سوی کشورهای اروپایی داشت.

بیانیه مشترک فوق بلافاصله با واکنش مقام های ارشد جمهوری اسلامی ایران روبه رو شد. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، اتهام شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا مبنی بر “اشغال” جزایر سه‌گانه خلیج فارس را “اتهامی بی‌پایه” توصیف و تأکید کرد که این جزایر “همیشه متعلق به ایران بوده و برای همیشه نیز چنین خواهند ماند”.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، موضع اخیر اتحادیه اروپا را یک “رویکرد تقابلی” خوانده و هشدار داد که «دوره دخالت‌های مخرب اروپا با روش‌های تفرقه‌افکنانه به پایان رسیده است.»

علی‌اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل، نیز بیانیه مشترک شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا را در خصوص اتهام “اشغال” جزایر سه‌گانه “بی‌اساس” خواند.

او افزود: «جمهوری اسلامی به‌عنوان مالک اصلی این جزایر، تحرکات بدخواهان منافع ملی و منطقه‌ای را به دقت رصد کرده و به هر گونه تجاوز به خاک ایران پاسخ مناسب خواهد داد.»

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز تغییر لحن کشورهای اروپایی نسبت به جزایر سه‌گانه ایرانی را ناشی از “سیاست انفعال و باج‌دهی آن‌ها” به اسرائیل دانست و گفت که انتظار می‌رفت شورای همکاری خلیج فارس از فرصت نشست مشترک با سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای پاسخگو کردن اسرائیل استفاده کند.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک بخش لاینفک ایران زمین بوده و خواهد بود و استفاده از مفاهیم و گزاره‌های انحرافی یا تکرار ادعاهای نادرست و گمراه کننده در مورد این بخش مهم از سرزمین ایران هیج تغییری در واقعیت امر ایجاد نمی‌کند.

جمهوری اسلامی ایران، جزایر یادشده را جزء جداناشدنی از سرزمین ایران دانسته و ضمن احترام به اصول منشور ملل متحد و رعایت اصل حسن همجواری، حاکمیت ملی و صلاحیت های حاکمیتی خود را در قبال جزایر ایرانی مورد نظر اعمال می‌کند.

هرچند که این اقدام کشورهای اروپایی در همصدایی و همراهی حتی افراط گونه با ادعای امارات متحده عربی را باید در ادامه پازل سیاست فشار حداکثری اروپا بر تهران در چندماه اخیر تفسیر کرد اما به نظر می رسد که تحرکات دیپلماتیک تهران در دو ماه اخیر علیرغم سنگین بودن وزنه پرونده های منطقه ای بی سر و صدا و در سکوت خبری ادامه داشته و منجر به تغییراتی در موضع برخی کشورهای اروپایی در این حوزه خاص شده است.

به عنوان نمونه در نشست اخیر خبرنگاران با اِشتِفان هِبِشتریات سخنگوی دولت آلمان یکی از خبرنگاران از او درباره موضع برلین درباره جزایر سه گانه سوال کرد: موضوع سوال مربوط به ایران و امارات متحده عربی است.

در خلیج فارس سه جزیره کوچک وجود دارد که با وجود کوچکی برای تجارت نفت اهمیت زیادی دارند و این جزایر دهه هاست که مورد مناقشه بین ایران و امارات متحده عربی هستند. اکنون که این اختلاف دوباره مطرح شده است آیا می توانید خیلی کوتاه موضع دولت المان در این مورد توضیح بدهید؟

سخنگوی دولت آلمان در پاسخ به این پرسش گفت: موضع دولت فدرال المان در مورد این سه جزیره واقعا کوچک در شرق خلیج فارس واضح و روشن است. دولت فدرال از یک توافق دوجانبه و راه حل مسالمت آمیز از طریق تعامل دوجانبه بر اساس قوانین بین‌المللی برای حل اختلافات بر سر این سه جزیره در خلیج فارس بین ایران و امارات متحده عربی حمایت می کند.

هرچند که این موضع گیری دولت آلمان موضع موردی و ملی یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است اما به نظر می رسد که باید آن را نشانه ای از عقب نشینی آلمان از موضع تند و تیز و افراطی پیشین درباره زیر سوال بردن مالکیت ایران بر این جزایر و حتی اشغالگر خواندن آن دانست.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا