علم و فناوری‌ > علم

از دستگاهی که صدای آلزایمر را می‌شنود تا ماشینی که انسان را می‌شوید!



ارتباط فردا: علم و فناوری ایران و جهان امروز با اخبار گوناگونی همراه بود. اکنون در این گزارش به مرور خلاصه این اخبار می‌پردازیم.

دستگاهی که صدای آلزایمر را می‌شناسد

دانشمندان دانشکده فناوری عالی(École de Technologie Supérieure) و دانشگاه دارتموث در حال توسعه فناوری هستند که به صداهای ظریف ایجاد شده توسط حرکات چشم در داخل گوش، گوش می‌دهد. صداهایی که ممکن است علائم اولیه زوال شناختی را آشکار کنند. آرین شمعی(Arian Shamei)، پژوهشگر این پروژه توضیح داد: حرکات چشم بسیار جذاب هستند، زیرا یکی از سریع‌ترین و دقیق‌ترین حرکات در بدن انسان هستند، بنابراین هم بر مهارت‌های حرکتی عالی و هم بر عملکرد شناختی تکیه دارند.

توضیحات سازمان زمین‌شناسی درباره وقوع فرونشست در ذخایر مشترک ید استان گلستان/فرونشست سالانه ۸ سانتی‌متری در علی‌آباد کتول

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی با اشاره به استحصال ید از ذخایر مشترک ایران با ترکمستان، گفت: این ذخایر مشترک در استان گلستان است که نگرانی‌هایی در زمینه فرونشست ناشی از برداشت این ذخایر اعلام شده که این نگرانی بی‌پایه است، ولی لازم است که در زمینه مسایل زیست محیطی این عنصر به دلیل تشعشعات با طول عمر کمی که دارد، در نظر گرفته شود. دکتر علیرضا شهیدی در گفت‌وگو با ایسنا، استان گلستان را پایتخت ید کشور توصیف کرد و در این باره ادامه داد: ید به عنوان عنصر تشعشع‌زا به شمار می‌رود و همانند مواد رادیواکتیو دارای تشعشع است، ولی طول عمر عنصر ید کوتاه است و بلافاصله وقتی در محیط قرار می‌گیرد، اگر حالت کنترلی داشته باشیم، آلایندگی آن از بین می‌رود.

مدیریت هوشمند و یکپارچه انعقاد قراردادها با پلتفرم هوشمند دانش‌بنیان‌ها

سامانه هوشمند مدیریت و نظارت بر تمام وجوه یک قرارداد محصول یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان است که امکان عقد قراردادها را در کوتاه‌ترین زمان انجام می‌دهد، ضمن آنکه یک سیستم یکپارچه برای سازمان‌ها به منظور بایگانی کردن اسناد فراهم می‌کند. میلاد بی آزاد، مدیر فروش این شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با ایسنا، این سامانه را از دستاوردهای این شرکت دانست و گفت: این سامانه یک سامانه هوشمند مدیریت اسناد و قراردادهای دیجیتال است که با در نظر گرفتن کلیه الزامات قانونی و حقوقی، بستری را فراهم کرده است که تمانی شرکت‌ها و سازمان‌ها بتوانند قراردادهای خود را در این پلتفرم تهیه و تنظیم کنند.

«اُپن‌ای‌آی» دوره آموزشی رایگان هوش مصنوعی برای معلمان برگزار می‌کند

شرکت هوش مصنوعی اُپن‌ای‌آی و شریک غیرانتفاعی آن کامن سنس مدیا (Common Sense Media) یک دوره آموزشی رایگان برای معلمان با هدف ابهام زدایی از هوش مصنوعی و مهندسی سریع راه‌اندازی کرده‌اند. این حرکت در حالی صورت می‌گیرد که اُپن‌ای‌آی در حال افزایش تلاش‌ها برای برجسته کردن نقش مثبت خود در آموزش چت‌بات چت جی‌پی‌تی است که راه‌اندازی آن در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ آن را به یکی از سریع‌ترین برنامه‌های در حال رشد جهان تبدیل کرد. هوش مصنوعی مولد که بر روی مجموعه‌ای از داده‌ها آموزش دیده است، می‌تواند محتوای انسانی کاملا جدیدی ایجاد کند، به کاربران کمک می‌کند مقالات را بنویسند، تکالیف علمی را کامل کنند و حتی رمان‌های کامل بنویسند.

موشک «استارشیپ» در سال آینده ۲۵ بار پرتاب خواهد شد

شرکت «اسپیس‌ایکس»(SpaceX) می‌خواهد در سال آینده تعداد پروازهای موشک بزرگ «استارشیپ»(Starship) خود را افزایش دهد و ظاهرا مقررات هم مانعی برای این کار ندارد. «اداره هوانوردی فدرال آمریکا»(FAA) روز ۲۰ نوامبر پیش‌نویس ارزیابی زیست‌محیطی را درباره عملیات استارشیپ در پایگاه «استاربیس»(Starbase) اسپیس‌ایکس در جنوب تگزاس منتشر کرد. این سند ۱۶۰ صفحه‌ای، درخواست اسپیس‌ایکس را برای افزایش تعداد پروازهای سالانه استارشیپ از پایگاه استاربیس به میزان پنج برابر و رساندن آن به ۲۵ مورد تایید می‌کند که هدف این شرکت برای سال ۲۰۲۵ است.

ماشین انسان‌شویی ساخته شد!

یک شرکت ژاپنی از فناوری جدید خود رونمایی کرده که یک ماشین پیشرفته برای شستن است، اما به جای لباس و ظرف، انسان‌ها را می‌شوید. این شرکت مستقر در اوساکا به نام «ساینس»(Science) فناوری جدیدی را ابداع کرده که به شکل کابین خلبان است. وقتی کاربر روی صندلی واقع در مرکز می‌نشیند، ماشین با آب پر می‌شود و نبض و سایر داده‌های بیولوژیکی کاربر را با کمک چندین حسگر ارزیابی می‌کند تا اطمینان حاصل شود که دما در سطح درست قرار دارد. این ماشین، تصاویری را نیز در پوشش شفاف خود به نمایش می‌گذارد تا به کاربر کمک کند که احساس شادابی داشته باشد.

دبیرکل کامستک، مدیر گروه علوم و فناوری زیستی و پزشکی جایزه مصطفی(ص) شد

پروفسور محمد اقبال چودری، برگزیده مقیم کشورهای اسلامی جایزه مصطفی(ص) سال ۲۰۲۱ به طور رسمی کار خود را به عنوان مدیر گروه علوم و فناوری زیستی و پزشکی این جایزه آغاز کرد. پروفسور محمد اقبال چودری، برگزیده مقیم کشورهای اسلامی جایزه مصطفی(ص) دانشمند برجسته پاکستانی، استاد شیمی آلی و شیمی فرآورده‌های طبیعی است و از سال ۲۰۰۲ مدیریت مرکز بین‌المللی علوم شیمیایی و زیستی (ICCBS) در دانشگاه کراچی را بر عهده دارد که عالی‌ترین پژوهشگاه علوم شیمیایی و زیستی در کشورهای در حال توسعه لقب گرفته است.

«اسپیس‌ایکس» دومین قرارداد تجاری را برای فرستادن محموله به ماه امضا کرد

همان طور که برنامه آزمایشی «استارشیپ»(Starship) شرکت «اسپیس‌ایکس»(SpaceX) با شتاب به کار خود ادامه می‌دهد، این شرکت دومین قرارداد تجاری خود را برای رساندن محموله به ماه با استفاده از یک نوع فرودگر قمری برای این پرتابگر بزرگ امضا کرد. استارت‌آپ «لونار اوت‌پست»(Lunar Outpost) مستقر در کلرادو گفت که استارشیپ، فرودگر آن موسوم به «ایگل»(Eagle) را تا سال ۲۰۲۹ روی سطح ماه خواهد گذاشت. «جاستین سایرس»(Justin Cyrus)، مدیرعامل لونار اوت‌پست از ارائه جزئیات بیشتر درباره این ماموریت -از جمله این که آیا این یک پرواز اختصاصی یا بخشی از یک سفر مشترک خواهد بود- خودداری کرد. همچنین، مشخص نیست که استارشیپ چگونه فرودگر را که شبیه به یک وانت کوچک است، از داخل موشک به سطح ماه انتقال خواهد داد.

دستیار صوتی «اپل» رقیب «چت‌جی‌پی‌تی» می‌شود

شرکت «اپل» در حال برنامه‌ریزی یک بازنگری اساسی مبتنی بر هوش مصنوعی در دستیار صوتی دیجیتال «سیری»(Siri) است که آن را بیشتر شبیه به «چت‌جی‌پی‌تی»(ChatGPT) شرکت «اوپن‌ای‌آی»(OpenAI) و «جمینای لایو«(Gemini Live) شرکت «گوگل» خواهد کرد. دستیار دیجیتالی جدید که «LLM Siri» نام دارد، از مدل‌های هوش مصنوعی اپل پشتیبانی می‌کند و به کاربران امکان می‌دهد تا از طریق گفت‌وگو و شنیدن صدای طبیعی‌تر، تعامل بیشتری را با سیری داشته باشند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا