این غذاها را موقع مصرف دارو نخورید
همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: غذاهای خاصی وجود دارند که میتوانند با برخی داروها تداخل داشته باشند و از این رو اثربخشی آنها را کاهش دهند یا اثرات بدی ایجاد کنند. بر اساس مطالعات علمی از این میان میتوان به ۵ مورد اشاره کرد.
محصولات لبنی
غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر، پنیر و ماست میتوانند به آنتی بیوتیکهای خاصی مانند تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین متصل شوند و کمپلکسهای نامحلول تشکیل دهند. این اتصال باعث کاهش جذب و اثر بخشی آنتی بیوتیکها میشود.
گریپ فروت و آب گریپ فروت
گریپ فروت حاوی موادی است که آنزیم سیتوکروم P۴۵۰ ۳A۴ را مهار می کند و مسئول متابولیسم چندین دارو است. با این مهار، دارو در بدن تجمع مییابد و در نتیجه احتمال عوارض جانبی دارو در رگهای خونی افزایش مییابد. داروهای رایجی که ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند برخی از استاتینها، آنتی هیستامینها و مسدود کنندههای کلسیم هستند.
سبزیجات
سبزیجات سرشار از ویتامین K، مانند اسفناج و کلم پیچ، میتوانند با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل داشته باشند. ویتامین K لخته شدن خون را تقویت میکند و با هدف دارو مقابله میکند. سطوح مصرف ثابت سبزیجات برای حفظ اثربخشی دارو بسیار مهم است.
غذاهای کهنه و تخمیری
غذاهایی مانند پنیرهای کهنه، گوشتهای پخته شده و محصولات تخمیری حاوی سطوح بالایی از تیرامین هستند. هنگامی که تیرامین با مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOIs) که برای درمان افسردگی استفاده میشود ترکیب شود، میتواند باعث افزایش فشار خون شود.
الکل
الکل با طیف وسیعی از داروها از جمله آنتی هیستامینها، داروهای ضد افسردگی و مسکنها تداخل دارد. این ممکن است باعث خواب آلودگی، آسیب کبدی یا حتی یک واکنش کشنده شود.
دانستن در مورد تداخلات غذا و دارو برای اطمینان از اثربخشی و ایمنی داروها ضروری است. همیشه از پزشکان یا داروسازان در مورد هرگونه محدودیت غذایی در نسخههای خود سوال کنید.
بیشتر بخوانید:
- ویتامینی که هرگز قبل از جراحی نباید بخورید
- نکاتی که درباره مصرف و نگهداری دارو در خانه باید بدانید