استان ها > مرکزی

جای خالی تشکل‌های کشاورزی در سبد انگور خنداب



ابراهیم رستمی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه سطح زیر کشت انگور در شهرستان خنداب حدود هشت هزار هکتار است، اظهار کرد: سالانه بیش از ۱۲۰ هزار تن انگور و حدود ۳۰ هزار تن کشمش در شهرستان تولید می‌شود و در واقع بیش از ۸۰ درصد انگور تولیدی به کشمش تبدیل و محصولات دیگری نظیر شیره انگور سفید و سیاه، سرکه و باسلوق نیز تولید می‌شود.

وی با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد کشمش تولیدی خنداب به روش‌های مختلف صادر می‌شود، افزود: در شهرستان خنداب دو کارخانه فرآوری کشمش با ظرفیت اسمی هفت هزار تن در سال وجود دارد و مقدار زیادی از محصول کشمش تولیدی نیز به شهرستان ملایر ارسال و در کارخانه‌های آن شهرستان فرآوری می‌شود.

قیمت کشمش با هزینه تولید همخوانی ندارد

رستمی ادامه داد: البته فرآوری سنتی هم وجود دارد که بیشتر در خصوص کشمش‌های آفتابی و سایه خشک است. در سنوات اخیر هزینه‌های تولید نسبت به سال‌های قبل افزایش داشته و بر این اساس، قیمت فعلی کشمش بویژه نوع تیزابی با توجه به افزایش هزینه تولید، مورد پذیرش باغداران نیست. کمبود تعداد کارخانه‌های فرآوری کشمش و کمبود نیروی کارگری در زمان برداشت محصول نیز از دیگر مشکلات است.

وی گفت: تخصیص تسهیلات جهت تاسیس کارخانه جدید و کمک مالی به کارخانه‌های فعلی و راه‌اندازی تشکل‌های صنفی و تعاونی مرتبط با تولید این محصول شاخص در خنداب بسیار ضروری است.

آبیاری نوین، فقط ۶۰۰ هکتار/صادرات، سهم دلال‌ها

وی با اشاره به اینکه حدود ۶۰۰ هکتار از سطح زیر کشت انگور خنداب به روش‌های نوین آبیاری می‌شود، اظهار کرد: در شرایطی که با تنش آبی و پدیده خشکسالی مواجه هستیم، توسعه روش‌های نوین آبیاری به منظور مدیریت مصرف منابع آبی ضرورت دوچندان دارد.

رستمی همچنین گفت: صادرات کشمش تولیدی در خنداب عمدتا توسط دلال‌ها انجام می‌شود و واحدهای کشمش پاک‌کنی شهرستان به صورت مستقیم نتوانستند در حوزه صادرات ورود کنند.

هدفگذاری‌هایی برای عرضه مستقیم

وی تصریح کرد: یکی از فعالیت‌هایی که جهت بهبود شرایط اقتصادی کشاورزان مدنظر داریم ایجاد بازارهای عرضه مستقیم محصول در شهرستان در فصل برداشت است که در قالب جشنواره‌های فروش محصولات و همینطور نمایشگاه‌های فصلی و عرضه مستقیم هدف‌گذاری شده و امیدواریم که در این حوزه بتوانیم اقدامات موثرتری را انجام دهیم.

وی گفت: یکی از فرآوری‌هایی که بر روی انگور تولیدی خنداب انجام می‌شود، تهیه شیره به صورت سنتی است و تولید انواع شیره و باسلوق در بعضی از روستاهای شهرستان توسط تولیدکنندگان و در قالب مشاغل خانگی انجام می‌شود که در صورت تامین بازار عرضه مناسب، می‌توان اینگونه فرآوری‌ها را توسعه داد و درآمدزایی بالایی برای تولیدکنندگان فراهم کرد.

احداث و احیای واحدهای فرآوری انگور در دستور کار

فرماندار خنداب اظهار کرد: احداث و احیای واحدهای فرآوری انگور این شهرستان نیز در دستور کار قرار دارد، اما مشکلات تامین مالی و سرمایه در گردش، مانع بزرگ پیش رو است. البته در سال‌جاری مصوب شد با اعطای تسهیلات سرمایه در گردش، بخش عمده‌ای از محصولات کشاورزی شهرستان که پیش‌بینی می‌شود حدود ۱۰ هزار تن باشد خریداری و فرآوری شود.

وی با اشاره به تولید سنتی شیره و باسلوق در روستاهای خنداب گفت: بازار عرضه این تولیدات، محلی بوده و در شهرستان‌های مجاور از طریق دلال‌ها و واسطه‌ها به فروش رسانده می‌شود و عملا در حوزه صادرات اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد. اگر محصولی هم صادر می شود توسط دلال‌هاست و تولیدکنندگان در این خصوص نقشی ندارند.

راه‌اندازی تشکل صنفی کمک‌کننده است

رستمی تصریح کرد: راه‌اندازی یک تشکل صنفی می‌تواند به هم افزایی بین کشاورزان، تولیدکنندگان و دستگاه‌های اجرایی به منظور عرضه محصول در بازارهای صادراتی کمک کند. همچنین عرضه شیره تولیدی با برند سازمان غذا و دارو و متناسب با استاندارد موادغذایی و فراهم کردن زمینه صادرات آن نیز می‌تواند به اقتصاد تولیدکنندگان کمک کند. برپایی جشنواره تولید و برداشت محصول، برپایی بازارهای محلی و بازارهای روز نیز به عرضه و تقویت صادرات کمک خواهد کرد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا