جیمی کارتر؛ عامل فشار بر فلسطین
به گزارش همشهری آنلاین، جیمی کارتر، رئیس جمهور دموکراتِ حامی محمدرضا پهلوی که همواره حمایت خود را از ژاندارمهای آمریکا در خاورمیانه یعنی ایران و اسرائیل ابراز داشته است؛ در سن 100 سالگی مرد. جیمیکارتر گرچه تنها یک دوره رئیسجمهور آمریکا بوده است؛ اما در این دوره اتفاقات بسیار گستردهای رخ داده است که تشعشعات آن تا به امروز ادامه دارد. انقلاب اسلامی در ایران و قراداد کمپ دیوید و صلح مصر تنها بخشی از وقایع سیاسی بود که در زمان ریاست جمهوری او در دنیا رخ داد.
جیمی کارتر نظیر سایر متصدیان ریاستجمهوری در ایالات متحده از حامیان جدی اسرائیل بوده و در این بین هرآنچه که در توانش بود برای تثبیت قدرت اسرائیل انجام داد. در این راستا قرارداد کمپ دیوید یکی از اقدماتی است که با بازیگری مهم آمریکا و شخص کارتر به وقوع پیوست.
پیمان کمپ دیوید نام پیمانی است که بهوسیله انور سادات رئیس جمهور مصر و مناخیم بگین، نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی در تاریخ ۲۶ شهریور ۱۳۵۷ (۱۷ سپتامبر ۱۹۷۸) به امضا رسید. پیمان کمپ دیوید با میانجیگری ایالات متحده آمریکا در کمپ دیوید که یکی از استراحتگاههای مقام ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا، نهایی شد و در تاریخ ۲۶ شهریور ۱۳۵۷ با حضور جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت آمریکا در کاخ سفید به امضای نهایی رسید. پیمان کمپ دیوید اولین پیمان صلح میان طرفین جنگ اعراب و اسرائیل بود که به صلح میان مصر و اسرائیل انجامید. این قرارداد فتح بابی برای تضعیف جبهه مقاومت ضداسرائیلی در منطقه بود که به وسیله آن فشارهای گستردهای بر دولتهای عربی منطقه و گروههای مبارز ضدصهیونیستی وارد آمد.
کارتر اساسا شخصیتی ضدفلسطینی بود و موضعگیری مخالف خود در راستای تشکیل کشور فلسطین را به شکل رسمی اعلام کرده بود. روز شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۵۷ جیمی کارتر رئیسجمهور وقت آمریکا در مصاحبهای اختصاصی با «نیویورکتایمز» گفت: «من هرگز با یک کشور مستقل فلسطینی موافق نبودهام و قصد ندارم این موضع را تغییر بدهم. وقتی اعراب در سال ۱۹۷۳ نفت خود را تحریم کردند ما اسرائیل را رها نکردیم و اکنون نیز چنین کاری را نخواهیم کرد، منابع غیر عرب نفت ما بسیار مطمئن است.
گرچه او بعدها تعدیل نظراتی درمورد فلسطین داشت؛ اما هیچگاه موضع ضدصهیونیستی اتخاذ نکرد و از تشکیل نامشروع دولت اسرائیل در آن سرزمین حرفی به میان نیاورد.