زندگی > تندرستی

درمان حالت تهوع در خانه؛ ۱۰ راهکار خانگی موثر


به گزارش همشهری آنلاین، درحقیقت، تهوع یک مکانیسم مقابله‌ای در نظر گرفته می‌شود که توسط بدن برای حذف هرگونه سموم مضر رخ می‌دهد. مصرف قرص ضد تهوع موثر است، اما عوارض جانبی به همراه دارد. به همین دلیل، درمان حالت تهوع در خانه با روش های طبیعی توصیه می‌شود. در این بررسی از وبسایت «همشهری آنلاین» در مورد روش‌های درمان تهوع در منزل صحبت می‌کنیم.

علل ایجاد حالت تهوع

قبل از اینکه به درمان حالت تهوع در خانه بپردازیم، درک علت اصلی می‌تواند روش درمان موثر را مشخص کند. همانطور که ذکر شد، حالت تهوع یک بیماری نیست، بلکه یک علامت است که ممکن است نشان دهنده یک یا چندین مشکل باشد. علل مختلف احتمالی تهوع عبارتند از:

  • بیماری حرکت (سفر جاده‌ای، ترن هوایی و غیره)
  • دریازدگی
  • مسمومیت غذایی
  • حساسیت به شیر و لبنیات
  • تب ویروسی یا بیماری‌های مشابه
  • بارداری، معمولا در سه ماهه اول
  • اضطراب یا استرس
  • استنشاق یا مواجهه مشابه با سموم شیمیایی
  • بوها یا طعم‌های خاصی
  • سوء هاضمه
  • پرخوری
  • میگرن
  • شیمی درمانی
  • بیماری کیسه صفرا
  • هیپوتانسیون ارتواستاتیک (کاهش فشار خون در حالت ایستادن ناگهانی پس از نشستن یا دراز کشیدن)
  • وجود عفونت‌ها
  • خماری در نتیجه مصرف زیاد الکل
  • برخی از قرص‌ها و آنتی بیوتیک‌ها مانند قرص‌های ضد بارداری خوراکی، آسپرین و غیره

۱۰ درمان حالت تهوع در خانه

در بیشتر مواقع حالت تهوعی به صورت طبیعی برطرف می‌شود. علاوه بر این، چندین درمان طبیعی وجود دارند که این مشکل را رفع می‌کنند. در ادامه به روش های درمان تهوع در منزل اشاره می‌کنیم:

۱- تغییر در رژیم غذایی

اگر با خوردن برخی غذاها حالت تهوع و استفراغ دارید، باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی یکی از بهترین راه‌ها در درمان حالت تهوع در خانه است. وقتی حالت تهوع دارید، می‌توانید وعده‌های غذایی کوچک‌تری بخورید، زیرا به سرعت هضم می‌شوند. همچنین ممکن است مجبور شوید از محصولات غذایی شیرین در هنگام حالت تهوع پرهیز کنید و مواد غذایی شور بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

غذا را به آرامی بخورید تا به معده اجازه دهید غذا را آرام هضم کند و حالت تهوع برطرف شود. به عنوان مثال، نان تست ساده، کراکر و سایر غذاهای خشک مشابه گزینه‌های خوبی برای خوردن در هنگام احساس تهوع هستند. به طور مشابه، مواد غذایی ملایم و آسان هضم می‌توانند اثرات ضد تهوع داشته باشند. چنین مواد غذایی شامل تخم مرغ آب پز، مرغ، نان یا ماکارونی ساده هستند.

بیشتر بخوانید: ۴ خوراکی مفید و طبیعی برای رفع حالت تهوع

درمان حالت تهوع در خانه؛ ۱۰ راهکار خانگی موثر

۲- مصرف مقداری زنجبیل

زنجبیل یکی از بهترین داروهای طبیعی برای از بین بردن حالت تهوع است. مطالعات انجام شده توسط متخصصان نشان داد که جینجرول و سایر ترکیبات فعال موجود در زنجبیل می‌توانند به طور مستقیم بر سیستم گوارشی و سیستم عصبی مرکزی تاثیر بگذارند. در نتیجه، کارشناسان معتقدند زنجبیل یک راه عالی برای درمان حالت تهوع در خانه است. ریشه زنجبیل می‌تواند تمایل به تهوع و استفراغ را در زمان بارداری یا برای کسانی که تحت شیمی درمانی یا عمل جراحی قرار گرفته‌اند کاهش دهد.

برخی از مطالعات نشان دادند که زنجبیل می‌تواند به اندازه داروها و قرص‌های تجویزی برای درمان حالت تهوع با عوارض جانبی کمتری همراه باشد. با این حال، دوز زنجبیل برای درمان حالت تهوع مشخص نیست! توصیه می‌شود بین ۰.۵ تا ۱.۵ گرم ریشه خشک زنجبیل در روز برای درمان یا پیشگیری از تهوع و استفراغ قابل قبول است. در حالی که زنجبیل برای اکثر افراد مناسب است، مطالعات می‌گویند کسانی که مستعد کاهش قند خون یا فشار خون هستند باید استفاده از ریشه را محدود کنند.

۳- استفاده از نعناع فلفلی

نعناع فلفلی یکی از محبوب‌ترین داروهای طبیعی برای از بین بردن حالت تهوع است. این ماده غذایی می‌تواند با کاهش اسپاسم در معده، دستگاه گوارش شما را آرام کند و در نتیجه احساس ناراحتی ناشی را حالت تهوع را کم کند. برخی از مطالعات حتی اثربخشی نعناع فلفلی را به عنوان یک درمان برای بیماری سندرم روده تحریک پذیر ثابت می‌کنند.

نعناع به دلیل وجود «منتول» فواید متعددی دارد. حتی یک تکنیک محبوب به نام «رایحه درمانی نعناع» به محققان کمک کرد تا ثابت کنند که رایحه روغن نعناع می‌تواند به تسکین حالت تهوع کمک کند. یک مطالعه نشان داد که حدود ۵۷ درصد از افراد بعد از رایحه درمانی با نعناع فلفلی، تهوع کمتری داشتند؛ بنابراین، عطر روغن نعناع یا ‌نوشیدن یک فنجان دمنوش نعناع فلفلی یا مصرف قرص نعناع می توانند راه‌های درمان حالت تهوع در خانه باشند.

درمان حالت تهوع در خانه؛ ۱۰ راهکار خانگی موثر

۴- مصرف ادویه دارچین

دارچین یک ادویه همه کاره است که اتفاقا جزء ضروری پخت و پز غذا نیز است. مردم برای سال‌ها از دارچین برای درمان سوء‌هاضمه، اسیدیته، سوزش سر دل و حالت تهوع استفاده موثری کرده‌اند. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که دارچین یک درمان موثر برای نفخ و تقویت حرکت روده است و همچنین می‌تواند به هضم سریع‌تر کمک کند. دوز مناسب دارچین برای کاهش اثرات تهوع شامل یک چوب دارچین است که به لیوان آب جوش اضافه می‌شود.

افرادی که مستعد فشار خون پایین هستند و کسانی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می‌کنند، نباید دارچین یا هر مکمل مربوط به این ادویه را مصرف کنند. استفاده از ادویه یا مکمل آن ممکن است منجر به خونریزی در این افراد شود. همچنین اگر قصد انجام عمل جراحی، از جمله دندانپزشکی را دارید، نباید هیچگونه ماده غذایی یا مکمل حاوی درمان حالت تهوع در خانه مصرف کنید، زیرا میزان از دست دادن خون را افزایش می‌دهد. افراد مبتلا به دیابت نیز باید از مصرف دارچین و مکمل‌های آن خودداری کنند.

بیشتر بخوانید: از بین بردن حالت تهوع با این کارهای ساده | حالت تهوع در خودرو و طول سفر را چطور برطرف کنیم؟

۵- نوشیدن زیاد آب

گرمازدگی می‌تواند از دلایل تهوع و استفراغ باشد. در این شرایط باید هیدراته بمانید و نوشیدنی‌های سرد بنوشید. بهترین و ساده‌ترین راه برای تسکین و جلوگیری از حالت تهوع در گرما، نوشیدن دمنوش نعناع فلفلی سرد، آب لیمو یا نوشیدنی‌های مشابه با پایه لیمو هستند. لیمو حاوی اسید سیتریک است که در هضم بهتر غذا و آرام کردن معده موثر است.

توصیه می‌کنیم بعد از ۴۰ تا ۶۰ دقیقه پس از صرف غذا مایعات بنوشید. با این کار به معده خود اجازه می‌دهید تا غذا را به راحتی هضم کند. نوشیدن آب زیاد باعث دفع سموم بدن نیز می‌شود و از بین رفتن سموم، حالت تهوع را کم می‌کند. همچنین برای درمان حالت تهوع در خانه می‌توانید غذاهای مایع نیز بخورید این غذاها می توانند شامل سوپ، آبگوشت و سایر موارد باشند.

۶- بو کردن لیموترش

معمولاً مشاهده می‌شود که بوی مرکبات مانند لیمو ترش تازه برش داده شده می‌تواند اثرات ضد تهوع داشته باشد. این موضوع به ویژه برای زنان باردار موثر است. یک مطالعه نشان داد که بوییدن تکه‌های لیمو ترش برش خورده می‌تواند حالت تهوع را تسکین دهد. در این مطالعه چهار روزه از نیمی از زنان خواسته شد برای رفع تهوع از دارونما استفاده کنند و نیمی دیگر روزانه به طور مکرر برش‌های لیمو را بو کنند. آنها دریافتند که گروهی از زنان باردار که بوی لیمو ترش تازه را حس کردند، حالت تهوع کمتری داشتند.

برش دادن ساده لیموترش و بوییدن پوست آن نیز ممکن است به اندازه بوییدن یک گوش لیموترش موثر باشد، زیرا به آزاد شدن روغن‌های ضروری در هوا کمک می‌کند. همچنین ویال‌های اسانس لیمو به راحتی در بازار موجود است. خرید اسانس لیموترش می‌تواند به شما کمک کند حالت تهوع را زمانی که از خانه خود دور هستید و هیچ انتخابی برای خرید فوری لیموترش تازه ندارید، از بین ببرید.

۷- کنترل کردن نفس

گاهی اوقات نفس‌های کنترل شده به شما کمک می‌کنند تا از احساس تهوع خلاص شوید. هنگامی که داروها و دیگر راه‌های طبیعی در دسترس نیستند، کنترل نفس می‌تواند موثرترین درمان حالت تهوع در خانه باشد. دم و بازدم از طریق بینی و دهان به مدت سه بار در روز می‌تواند تهوع را کاهش دهد. با این حال، این روش معمولاً در تهوع عادی کاربرد دارد و برای تهوع شدید ناشی از بیماری موثر نیست.

مطالعه‌ای نشان داد که رایحه درمانی و تنفس کنترل شده می‌توانند به عنوان داروهای طبیعی برای تسکین حالت تهوع عمل کنند. با تنفس کنترل شده، حدود ۶۲ درصد از بیماران حالت تهوع خود را تسکین دادند. در این آزمایش، شرکت کنندگان را وادار کردند تا از طریق بینی خود هوا را به داخل بکشند (دم) و تا سه ثانیه نفس خود را حبس کنند و سپس از طریق بینی تا سه عدد بازدم کنند. این فرآیند نحوه تمرین درست کنترل تنفس است.

درمان حالت تهوع در خانه؛ ۱۰ راهکار خانگی موثر

۸- استفاده از طب سوزنی یا طب فشاری

روش‌های طب سوزنی و طب فشاری یکی از بهترین درمان‌های طبیعی برای رفع حالت تهوع هستند. چینی‌ها به طور سنتی از این دو روش برای درمان حالت تهوع و استفراغ استفاده می‌کردند و این روش‌ها امروزه نیز کاربرد دارند. در طب سوزنی، سوزن‌های نازک را با فشار وارد چندین نقطه در بدن می‌کنند. در طب فشاری به جای استفاده از سوزن، با دست روی نقاط خاصی از بدن فشار وارد می‌کنند. این نقاط رشته‌های عصبی هستند که سیگنال‌ها را مستقیماً به مغز و نخاع م منتقل می‌کنند.

مطالعات ثابت کرده‌اند که چنین شبیه سازی رشته‌های عصبی می‌تواند حالت تهوع را کاهش دهد. برخی از محققان دریافته‌اند که طب سوزنی و طب فشاری می‌توانند شانس ابتلای افراد به حالت تهوع را بین ۲۸ تا ۷۵ درصد کاهش دهند. علاوه بر این، برخی مطالعات دیگر تایید کرده‌اند که این دو تکنیک به اندازه داروها و قرص‌های ضد تهوع موثر هستند. به طور مشابه، برخی از مطالعات نشان داده‌اند که این تکنیک‌ها می‌توانند خطر تهوع پس از شیمی درمانی را کم کنند.

بیشتر بخوانید: طب سوزنی چیست و چه تأثیر بر بدن دارد؟

۹- آرام سازی پیشرونده عضلانی

چند مطالعه تحقیقاتی نشان داده‌اند که آرام سازی پیشرونده عضلانی به کاهش حالت تهوع در بیماران سرطانی پس از شیمی درمانی کمک کرده است. با این حال، برای انجام این تکنیک در خانه و استفاده از آن به عنوان یک درمان حالت تهوع در خانه، باید به طور مکرر عضلات خود را منقبض و شل کنید تا به آرامش جسمی و روحی برسید.

آرام کردن عضلات با استفاده از ماساژ نیز می‌تواند به تسکین حالت تهوع کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که ماساژ مداوم ۲۰ دقیقه‌ای بیماران شیمی درمانی روی بازو یا ساق پا باعث کاهش حالت تهوع آنها می‌شود. با این حال، روش آرام سازی پیشرونده عضلانی به صورت زیر است:

  • یک فضای آرام پیدا کنید، راحت بنشینید یا دراز بکشید و نفس عمیق بکشید تا بدن خود را برای آرامش آماده کنید.
  • از پاها شروع کنید و به سمت بالا حرکت کنید (یا برعکس)، هر گروه عضلانی را حدود ۵ تا ۱۰ ثانیه منقبض کنید و سپس به مدت ۱۰ تا ۲۰ ثانیه رها کنید. گروههای عضلانی اصلی شامل پاها و ساق پاها، ران و باسن، شکم و سینه، دست و بازو و شانه‌ها و گردن هستند.
  • هنگامی که همه گروه‌های عضلانی آرام شدند، روی احساس آرامش در سراسر بدن خود تمرکز کنید.
  • به آرامی به فعالیت عادی بازگردید و تفاوت بین تنش و آرامش را متوجه شوید.

۱۰- استفاده از عصاره زیره

مانند دارچین، زیره نیز ادویه دیگری است که می‌تواند به کاهش حالت تهوع کمک کند. عصاره دانه زیره به بهبود علائم یبوست، حالت تهوع و اسهال کمک می‌کند. آب زیره نیز می‌تواند یکی از موثرترین درمان‌های طبیعی برای تسکین استفراغ است. همچنین یک داروی گوارشی محبوب است که در اکثر کشورها توسط متخصصان تجویز می‌شود.

دانه‌های زیره را به مدت پنج دقیقه در آب بجوشانید. با این کار تمام مواد مغذی و طعم آنها استخراج می‌شود. آب را بجوشانید تا این دانه‌ها پف کنند. پس از انجام این کار، اجازه دهید تا در دمای اتاق خنک شوند. سپس نوشیدنی را از صافی عبور دهید تا تفاله آنها گرفته شود و در نهایت میل کنید.

چه زمانی باید به دنبال مراقبت پزشکی باشیم؟

در صورت داشتن شرایط زیر بهتر است به سراغ پزشک متخصص داخلی یا متخصص گوارش بروید:

  • اگر کاهش وزن بدون دلیل همراه با تهوع و استفراغ دارید.
  • اگر به طور مداوم بیش از دو روز که حالت تهوع شما بدون دلیل خاصی خوب نمی‌شود.
  • اگر در ۲۴ ساعت استفراغ قطع نشد.
  • اگر سردرد شدید همراه با تهوع، استفراغ خونی دارید.
  • اگر باردار هستید یا نوزاد خود را شیر می‌دهید.
  • اگر مبتلا به بیماری قلبی، دیابت، سرطان، بیماری ریفلاکس گوارشی (GERD) یا هر بیماری دیگری هستید.

کلام آخر

حالت تهوع می‌تواند یک مسئله ناراحت کننده باشد که اغلب به دلیل وجود مشکل خاصی در بدن رخ می‌دهد. دلایل تهوع می‌توانند ساده یا جدی باشند. تهوع ممکن است به دلیل بیماری، مسمومیت غذایی، اثرات جراحی، شیمی درمانی و غیره رخ دهد، اما می‌توانید با اتخاذ و استفاده از راه‌های طبیعی، این مشکل را درمان کنید. درمان حالت تهوع در خانه با نوشیدنی دمنوش نعناع فلفلی، مصرف زنجبیل، تمرین کنترل تنفس و سایر اقدامات کاهش پیدا می‌کند. با این حال، تهوع شدید به مداخله پزشکی نیاز دارد.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا