دو عامل پیر کننده مغز
همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: در حالی که برخی از مطالعات ارتباط بین خواب ناکافی و خطر ابتلا به اختلالات شناختی و زوال عقل را نشان دادهاند، مطالعات دیگر نتوانستهاند ارتباط مشابهی بین طول مدت خواب و عملکرد شناختی پیدا کنند.
به گزارش مدیکال نیوز، مطالعه جدیدی که در مجله منابع معتبر انجمن قلب آمریکا منتشر شده است نشان میدهد که افراد مبتلا به فشار خون بالا که مدت زمان کوتاهتری نیز میخوابند، بیشتر احتمال دارد عملکرد شناختی ضعیفی از خود نشان دهند و سطوح نشانگرهای پیری و آسیب مغزی را افزایش دهند. افرادی که مدت کوتاهتری میخوابیدند اما فشار خون طبیعی داشتند، این نقص در عملکرد شناختی یا افزایش سطح نشانگرهای آسیب مغزی را نشان ندادند.
نقش اصلی فشارخون
نقش فشار خون بالا در تاثیرگذاری بر طول مدت خواب بر سلامت شناختی میتواند نتایج ترکیبی یافته شده در مطالعات قبلی را توضیح دهد. این مطالعه همچنین راه را برای شناسایی زودهنگام افراد در معرض خطر زوال شناختی و کارآزماییهای تصادفی برای بررسی درمانهایی برای عادیسازی الگوهای خواب و فشار خون بالا برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن زوال شناختی هموار میکند.
نویسنده این مطالعه، دکتر متیو پاس، گفت: نتایج این تحقیق بر اهمیت داشتن سطح فشار خون سالم و اولویت دادن به خواب کافی برای حفظ سلامت مغز تا سنین بالا تاکید میکند. باید به پزشکان یادآوری شود که سطح فشار خون بیماران را به طور منظم بررسی کنند و فشار خون بالا را به درستی مدیریت کنند. به طور مشابه، دنیای پزشکی اکنون شروع به درک اهمیت خواب خوب کرده است و خواب خوب باید بخشی از یک سبک زندگی سالم در نظر گرفته شود. علاوه بر این، مطالعات نشان میدهد که فشار خون بالا در میانسالی به طور مستقل با اختلالات شناختی و زوال عقل در سالهای بعد مرتبط است. فشار خون بالا می تواند باعث بیماری عروق کوچک مغز شود که با افزایش خطر سکته مغزی و زوال شناختی همراه است.
بیماری عروق کوچک و پیری مغز
بیماری عروق کوچک مغزی یک وضعیت ناهمگن است که شامل آسیب به عروق خونی کوچک در مغز می شود که منجر به آسیب بافت مغز و آتروفی ساختارهای مغز میشود.
بافت مغز را می توان به ماده سفید و ماده خاکستری طبقه بندی کرد. ماده خاکستری حاوی بدنه سلولی سلولهای عصبی است، در حالی که ماده سفید شامل رشته های عصبی است که اطلاعات را بین سلول های عصبی منتقل میکند. بیماری عروق کوچک مغزی می تواند باعث ضایعات در ماده سفید و کاهش حجم ماده خاکستری یا سفید شود. ماده خاکستری خارجی ترین لایه مغز را تشکیل می دهد و در چندین عملکرد مهم از جمله شناخت نقش دارد، در حالی که ماده سفید برای حفظ اتصال بین مناطق ماده خاکستری ضروری است. آسیب ماده سفید و کاهش حجم ماده خاکستری در سنین بالا مشاهده می شود و با زوال شناختی همراه است. در مطالعه حاضر، محققان بررسی کردند که آیا فشار خون بالا بر رابطه بین مدت خواب و شناخت تاثیر میگذارد یا خیر. علاوه بر این، محققان همچنین تاثیر فشار خون بالا بر ارتباط بین مدت زمان خواب و نشانگرهای تصویربرداری آسیب ماده سفید و پیری مغز را بررسی کردند.
به طور خاص، در میان افراد مبتلا به فشار خون بالا، مدت خواب کوتاهتر با نقص در عملکرد اجرایی همراه بود که شامل فرآیندهای ذهنی سطح بالاتری است که در برنامهریزی، استدلال و تصمیمگیری نقش دارند. در میان افراد مبتلا به فشار خون بالا، افرادی که مدت خواب کوتاهتری داشتند، سطوح بالاتری از ضایعات ماده سفید را نشان دادند، در حالی که افرادی که مدت زمان خواب کوتاهتری داشتند، همانطور که در مطالعه خواب اندازهگیری شد، حجم ماده خاکستری کمتری را نشان دادند.
بیشتر بخوانید:
- حافظه کوتاهمدت چطور از دست میرود؟
- حافظه کوتاهمدت چطور از دست میرود؟