فرصتها و چالشهای پرورش میگو در بوشهر
ماندنی هوشنگی به عنوان پیشکسوتترین پرورش دهنده میگو با سه دهه فعالیت در استان و کشور گفت: مهمترین موضوع در خصوص پرورش میگو در ایران تغییر ساختارهای پرورش و تکثیر از حالت سنتی و خاکی به سمت صنعتی و مدرن شدن است.
وی افزود: میگو به عنوان یک موجود زنده باید برای پرورش دقیق از شرایط مناسب و زیرساختهای جدید و بهینه برخوردار باشد، در غیر این صورت دائما شاهد عدم توسعه یافتگی در صنعت پرورش میگو خواهیم بود.
هوشنگی خاطرنشان کرد: در عصر کنونی اصلیترین مؤلفه در پرورش صحیح انواع آبزیان اصلاح زیرساختهای این صنعت است، در این راستا میتوان به کشوری مانند اکوادور اشاره کرد که با وسعتی بسیار محدود با اصلاح زیرساختهای مربوط به این آبزی حساس، در چند سال گذشته یک سوم میگوی دنیا را تامین کرده است.
هوشنگی اضافه کرد: در ۳۰ سال گذشته علیرغم اینکه جلسات متعددی در خصوص تغییر و تحول در حوزه پرورش میگو برگزار شده ولی متأسفانه تغییر قابل محسوس و تاثیرگذاری اتفاق نیفتاده و همچنان شاهد بکار گیری روشهای سنتی در حوضچههای پرورش میگو هستیم.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای دهه ۸۰ تاکنون هیچ اعتبار دولتی به صنعت پرورش میگو تزریق نشده است در ادامه، همیاری و تشریک مساعی شیلات، پارک علم و فناوری، دانشگاه خلیج فارس و جهاد دانشگاهی، دامپزشکی و همه دستگاههای اجرایی مرتبط و نیز بخش خصوصی در این حوزه را ضروری دانست، تا شاهد بهبود وضعیت پرورش میگو و تکثیر و فرآوری آن و همچنین رونق روزافزون اقتصاد آبزیان و مخصوصا میگو در کشور باشیم.
هوشنگی با اشاره به کشور کوچکی مثل چین تایپه ( تایوان) که در این صنعت با سرعتی شگرف در تغییر ساختار پرورش میگو حرکتی رو به جلو داشته و جای خود را در بازارهای جهانی پیدا کرده یادآور شد: ولی صنعتگران حوزه پرورش میگو در ایران حرکتی لاکپشتی و آرام داشته و این وضعیت برای توسعه این بخش اقتصادی مناسب نیست.
وی افزود: دولت باید در تحول و تغییر زیرساختهای این صنعت توجهات لازم را بکار گیرد و مانند دهه ۷۰ اعتبارات لازم را برای توسعه این صنعت به این بخش تزریق کند تا ما بتوانیم با کشورهای دیگر رقابت داشته باشیم، در این صورت است که سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در این صنعت تشویق میشوند.
وی به نبود توجه و همکاریهای لازم بیمهها با پرورشدهندگان میگو اشاره و اظهار کرد: در این خصوص صنعت بیمه خوب عمل نکرده و به همین علت در حال حاضر ۸۰ درصد ظرفیتهای موجود در استان برای پرورش میگو بیاستفاده مانده و تنها ۲۰ درصد فعال است و از ۴۰ هزارتن پیشبینی تولید در سال گذشته تنها ۸۰۰۰ تن محقق شده است.
مهندس هوشنگی افزود: در صورت سرمایهگذاری دولت در این صنعت سالیانه میتوان ۴۰۰ هزارتن میگو در کشور تولید کرد.
یکی از اولین تکثیر و صادرکنندگان میگو در استان بوشهر در این میزگرد گفت: برخلاف نظر آقای مهندس هوشنگی من اعتقاد دارم اگر بخواهیم شاهد پیشرفت توسعه، تولید و صادرات باشیم نباید از دولت انتظار کمک داشته باشیم زیرا تجربه شخصی من در سه دهه گذشته نشان میدهد که هر وقت سرمایهگذاران روی پای خود ایستادند پیشرفت کردند.
هادی شاهرخی گفت: بیتوجهی به صادرات میگو و نبود ابتداییترین زیرساختهای لازم در طول سواحل خلیجفارس مثل ترمینال یخچالی برای صدور این محصول ارزآور باعث شده که ایران در صادرات میگو حرفی برای گفتن نداشته باشد.
وی افزود: در تمام دنیا به صادرات کالا امتیاز و یارانه تعلق میگیرد متاسفانه در ایران تسهیلات کم بهره حذف و به آن ارز نیمایی هم تعلق نمیگیرد.
شاهرخی ادامه داد: اساس توسعه و تولید و صادرات در همه جای دنیا تسهیلات بانکی است اما در حال حاضر بانکها ۵۰ درصد سپرده تسهیلات بانکی را مسدود میکنند ضمن اینکه سود ۴۶ درصدی به تسهیلات تعلق میگیرد که از نظر اقتصادی اصلاً مقرون به صرفه نیست.
وی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم توسعه، تولید و صادرات موفق داشته باشیم باید به اصول ارتباط و تعامل با دنیا پایبند باشیم که در حال حاضر نداریم، گفت: باید تحریمهای ایران برداشته شود زیرا عملا صادرات ما درحال حاضر بجز روسیه هیچ مقصد صادراتی دیگری ندارد و این درحالی است که ما در دهه هفتاد به کل اروپا صادرات داشتیم ولی اکنون با توجه به تحریم بانکی نمیتوانیم صادرات داشته باشیم.
شاهرخی خاطرنشان کرد: میگوی ایران بهترین، با کیفیتترین و لذیذترین میگوی دنیاست ولی با وجود تحریمهای فعلی متاسفانه تنها یک درصد میگوی صادراتی دنیا در اختیار ایران است.
وی اضافه کرد: اگر تحریمهای صادراتی ایران برداشته نشود ما در المپیاد جهانی پذیرفته نمیشویم، آبزیان ما را نمیپذیرند و در بازار جهانی جایی نخواهیم داشت.
شاهرخی گفت: اگر برخی قوانین دولتی اصلاح شود ما خود راهمان را پیدا و پیشرفت میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در ایران حتی یک مرکز اس پی اف( مرکز پیشرفته پرورش میگو) وجود ندارد و باید یک مرکز اس پی اف در زمینه تکثیر و تولید بذر مناسب و قوی در ایران ایجاد شود، افزود: من برای سرمایهگذاری در این زمینه اعلام آمادگی کردم اما متأسفانه در طول چند سال گذشته علیرغم وعدههای متعدد و عوض شدن چند مدیرکل هنوز شیلات زمین مورد نیاز را واگذار نکرده است.
انتهای پیام