وقتی ورق به سرعت برگشت! | جدال بر سر حلب | ترکیه دخالت دارد؟ | دولت بایدن غافلگیر شد
به گزارش همشهریآنلاین روز جمعه ۹ آذر برابر با ۲۹ نوامبر ۲۰۲۴ یکی از روزهای تاریخی سوریه به حساب میآید و به این زودیها از خاطر این ملت – خصوصا ساکنان حلب – پاک نخواهد شد! روزی که تروریستها بدون هیچ مقاومت خاصی وارد شهر حلب شدند و طی چند ساعت کل شهر را تصرف کردند. در این گزارش به بررسی مهمترین تحولات میدانی سوریه در روز جمعه ۹ آذر میپردازیم.
۱. انتقال نبرد به بخش جنوبی استان حلب
همان طور که در نقشه زیر ملاحظه میکنید، تمرکز عملیاتی گروههای تروریستی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ۷ و ۸ آذر بر «حاشیه غربی استان حلب» و «حاشیه شهر سراقب در استان ادلب» بود. آنها در غرب حلب پیشرویهای گستردهای داشتند؛ اما به طور مشخص نیروهای مقاومت در «عندان» و ارتش سوریه در «المنصوره» آنها را متوقف کرده بودند. نبردهای شدید نیز در «کفر داعل» و «خان العسل» ادامه داشت.
صبح پنجشنبه، «رضا الباشا» خبرنگار میدانی شبکه المیادین در حلب گزارشی را از خان العسل منتشر کرد که نشان میداد ارتش سوریه همچنان در این منطقه میجنگد و درگیریها ادامه دارد. سپس به «المنصوره» رفت و نشان داد که این منطقه در اختیار ارتش سوریه است و هنوز تروریستها نتوانستهاند به آن نزدیک شوند. در مرحله بعد به، در حد فاصل خان العسل تا حلب در بزرگراه M۵ حرکت کرد و نشان داد که این منطقه کاملا امن است و زندگی عادی در آن جریان دارد!
وقتی ورق به سرعت برگشت!
اما ورق به سرعت برگشت! در حالی که صبح جمعه اعلام شده بود «البرقوم» در جنوب استان حلب از اشغال تروریستها آزاد شده بود، ناگهان از ظهر وضعیت دگرگون شد! ظهر روز جمعه، تروریستهای وابسته به اتاق عملیات «درع العدوان» وارد مناطق جنوبی استان حلب شدند و طی درگیریهای سنگینی موفق به پیشروی شدند.
معارضه بعد از نبرد شدید «البرقوم» را بار دیگر تصرف کرده و در ادامه به سمت «برنه» حرکت کردند. حدود ساعت ۱۱ به وقت محلی، ابتدا برنه تصرف شد و سپس «زیتان» نیز به اشغال آنها درآمد. آنها در ادامه طی دو خط موازی، از یک طرف به سمت شمال آمدند تا خان طومان را اشغال کرده و از طرف دیگر به سمت جنوب رفتند تا ارتفاعات «العیس» را تصرف کنند. نبرد در هر دو نقطه طولانی شد و تا ساعت ۳ بعد از ظهر به طول انجامید! اما بعد از ۴ ساعت نبرد شدید، نیروهای مقاومت در محور شکست خوردند و تا «الحاضر» عقبنشینی کردند.
در مقابل، معارضه کل منطقه «خان طومان» را تحت سیطره خود درآورد و از «العیس» به سمت «الحاضر» حمله کردند. برآوردهای منابع معارضه نشان میداد آنها اعتقاد دارند مقر فرماندهی نیروهای مقاومت در جنوب حلب، در منطقه «الحاضر» قرار دارد و بعد از نبردهای شدید در ارتفاعات العیس، خط دفاعی از آن فرو ریخته و باید به سرعت تصرف شود. به همین جهت، آنها به الحاضر حمله کرده و طی یک ساعت نبرد سنگین، این منطقه را اشغال کردند.
اشغال «الحاضر» باعث شد روحیه معارضه بالا برود و فورا در رسانهها و شبکههای اجتماعی خود تصاویر و سرودهای حماسی پخش کنند. آنها با یادآوری روزهای حساس سال ۲۰۱۶ از عملیاتهای شکست محاصره اول و دوم تا آزادسازی کل حلب، به نقش بسیار حساس «الحاضر» در آن نبردها و سخنرانی شخص سردار سلیمانی در میان رزمندگان جنبش نجباء اشاره میکردند. همچنین از نظر میدانی برای تحکیم سیطره خود بر الحاضر، به سمت شرق و شمال حرکت کرده و «وادی الصغیر»، «الشفیدله»، «السابقیه»، «الخلصه» و مزارع الخلصه را اشغال کردند.
البته نیروهای اتاق عملیات «درع العدوان» به پیشرویهای خود در منطقه جنوبی استان حلب ادامه دادند و با حرکت از «العیس» به سمت جنوب، مناطق موسوم به «ارتفاعات حدیه»، «جب کاس»، «البوابیه» و «تل کراتین» را تصرف کرد تا عملا بزرگراه M۵ حد فاصل «خان العسل» تا شمال «سراقب» در سیطره آنها باشد. به این ترتیب، نیمه غربی بخش جنوبی استان حلب به طور کامل در سیطره آنان قرار گرفت و تا استان ادلب پیشروی کردند.
۲. شکست گارد دفاعی ارتش سوریه در غرب استان حلب
به موازات پیشرویهای معارضه در جنوب استان حلب، در غرب این استان نیز از ظهر دیروز گارد دفاعی ارتش سوریه شکسته شد. در حالی که مقاومت در «عندان» مقاومت جانانهای از خود نشان داده بود و در آن محور معارضه حتی یک متر هم پیشروی نکرده بود؛ در «المنصوره» نیروهای ارتش سوریه بعد از یک روز نبرد سنگین شکست خورده و منطقه به طور کامل دست معارضه افتاد.
نیروهای معارضه بعد از اشغال المنصوره، به سرعت به سمت شهر حلب حرکت کردند و بدون هیچ مانعی تا نخستین بخشهای غربی شهر حلب، یعنی مرکز تحقیقاتی حلب پیش آمدند. در این شرایط، دیوار دفاعی غرب شهر حلب نیز در منطقه مرکز تحقیقات (البحوث العلمیة) فرو ریخت و آنها وارد شهر حلب شدند.
با ورود به شهر حلب، عملا کل نیروهای ارتش سوریه در غرب استان حلب دست به فرار زدند و نبرد در «کفر داعل» و «خان العسل» نیز فورا به پایان رسید تا معارضه کل نوار غربی استان حلب را بدون دردسر در اختیار بگیرند.
۳. فتح سراقب
به موازات ورود نیروهای ارتش سوریه به شهر حلب، نبردهای شدید در حومه سراقب نیز ادامه داشت. رزمندگان مقاومت تا غروب دیروز در شهر سراقب به سختی مقاومت کردند؛ اما انتشار تصاویری که نشان میداد تروریستها بدون هیچ مقاومتی در شهر حلب جولان میدهند، وضعیت را دگرگون کرد و با فاصله کوتاهی، شهر «سراقب» نیز به اشغال معارضین درآمد. معارضین به این موضوع بسنده نکرده و فورا به سمت تصرف مناطق پیرامونی سراقب رفتند تا سیطره خود بر این شهر سوق الجیشی را تثبیت کنند.
۴. داستان پرغصه شهر حلب
بیتردید مهمترین رویداد میدانی دیروز و بلکه مهمترین رویداد میدانی ۴ سال اخیر سوریه، ورود بیدردسر معارضه به شهر حلب بود. این ورود را به راحتی نمیتوان توجیه کرد. بافت داخلی محلات غربی شهر حلب به صورتی است که یک نیروی مهاجم به راحتی نمیتواند از آنها عبور کند. با این حال، بعد از شکافی که در منطقه مرکز تحقیقاتی حلب پیش آمد، معارضه به راحتی وارد حلب شده و در محلات غربی بدون کمترین مانع یا مقاومتی پیشروی کردند.
ورود تروریستها به حلب را از این منظر میتوان به ورود تروریستهای داعش به موصل تشبیه کرد. حلب از نظر وسعت و جمعیت، شبیه به کلانشهرهای ایران است. بخشهای غربی این شهر، پر از شهرکهایی است که عمده ساختمانهای آن نیمهکاره رها شده و با استقرار تکتیرانداز یا افراد مجهز به موشکهای ضدزرهی، به راحتی میشد تحرک تروریستها را محدود کرد. اما نهتنها این اتفاق نیفتاد؛ بلکه تروریستها با آرامش و بدون نگرانی بابت شلیک از داخل ساختمانها، در محیط باز و در خیابانها تردد میکردند. از طرف دیگر، بافت محلات میانی و شرقی حلب، یک بافت تاریخی با کوچههای تنگ است و در این منطقه نیز جنگ شهری باید بسیار زمانبر و سخت باشد. اما معارضه در زمان ورود به محلات میانی و شرقی شهر، حتی نیاز نداشت تا یک گلوله شلیک کند و بدون کمترین مانعی کل شهر را در اختیار گرفت.
در این زمینه، بازخوانی ماجرای اشغال شهر «موصل» توسط داعش درسآموز است. در زمان اشغال، عملا شهر به تروریستها تحویل داده شد و کل فرآیند اشغال شهر موصل کمتر از ۶ ساعت زمان برد. همین زمان هم بدین جهت بود که نیروهای دولتی و نظامی فرصت کنند از بخش شرقی شهر خارج شده و به سمت اربیل بروند! در مقابل اما در زمان آزادسازی شهر، تروریستهای داعشی به سختی جنگیدند و در نتیجه آزادسازی شهر موصل ۱۰ ماه زمان برد. نکته قابل توجه این است که بیش از ۶ ماه از این مدت، صرفا معطوف به آزادسازی محلات قدیمی موصل بود. بافت محلات قدیمی حلب نیز کاملا شبیه به موصل است؛ با این تفاوت که بخشی از بازار آن نیز سرپوشیده میباشد. بر این اساس، نحوه سیطره تروریستها بر حلب میتواند نشانهها و دلالتهای مهمی در بر داشته باشد.
چگونگی اشغال حلب
در مورد چگونگی اشغال حلب باید گفت تروریستها ابتدا از حریم غربی وارد شهر شده و سپس محلات «پروژه مسکونی ۱۰۷۰»، «پروژه مسکونی ۳۰۰۰» و «الحمدانیه» شدند. در مقابل نیروهای دولتی و مقاومت به سمت شرق و فرودگاه حلب حرکت کردند تا از آنجا به «السفیره» پناه ببرند و شهر حلب در اختیار معارضین قرار گیرد. معارضین نیز به که وارد بخشهای غربی شهر شده و به پاکسازی محلات متصرفه پرداختند و به صورت تدریجی به بخشهای شرقی رفتند. بالاخره بعد از ۸ ساعت، آخرین قسمت یعنی محله «النیرب» نیز به اشغال تروریستها درآمد.
بعد از ورود تروریستها به حلب، «ابومحمد الجولانی» رهبر تحریر الشام با تشبیه فتح حلب به فتح مکه، اعلام کرد: «امروز، روز رحمت است و نه روز انتقام» و هشدار داد که احدی حق ندارد به داراییهای خصوصی و اموال عمومی تعرض کند. همزمان مسلحین از منارههای مساجد تلاش کردند به شهروندان عادی اطمینان دهند که کسی متعرض آنان نخواهد شد. عبارت محوری که از فیلم صحبتهای مهاجمین و همچنین پیامهای عمومی شنیده میشد، این پیام خطاب به شهروندان حلب بود: «ما از شما و شما از ما هستیم. همه ما فرزندان یک خانواده هستیم. از ما نترسید و نگران نباشید.»
بعد از فتح حلب نیز «اداره سیاسی» اعلام موجودیت کرد و در نخستین بیانیه خود، از روسیه خواست تا حملات به شهرهای استانهای ادلب و حلب را متوقف کند. در این بیانیه، بر روابط حسنه با تمام کشورها تأکید و ابراز امیدواری شد که حتی با روسیه نیز روابط حسنه برقرار کنند. این بیانیه زمانی معنادارتر میشود که بدانیم روسیه طی سه روز درگیریهای استان حلب، هیچگاه مناطق درگیری را هدف قرار نداد و صرفا به عقبه تروریستها در شهرهایی مانند «دارة عزة»، «ادلب»ِ «سرمین» و… حمله کرد. تنها اقدام میدانی مؤثر روسیه، حمله به مارع بود تا مانع حمله به «تل رفعت» شود؛ اما نسبت به تجاوز تروریستها به حلب، اقدام بازدارندهای انجام نداد!
آنها در بیانیه بعدی خود نیز خطاب به اهالی شهرهای شیعهنشین «نبل» و «الزهرا» اعلام کردند که به «حقوق برابر همه شهروندان صرف نظر از مذهبشان» باور دارند و هشدار دادند که از این پس نباید اهالی این دو شهر در کنار حکومت و ارتش سوریه بایستند.
ادامه درگیریها در حلب و ادلب
منابع خبری با بیان اینکه درگیریها در حلب و ادلب ادامه دارد، اعلام کردند که نیروهای ارتش سوریه موفق شدهاند به مواضع تروریستها حمله کنند و تعدادی از آنها را به هلاکت برسانند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، منابع خبری در سوریه امروز شنبه از تداوم درگیریها در استانهای حلب و ادلب، واقع در شمال غرب این کشور برای چهارمین روز متوالی خبر دادند و اعلام کردند که نیروهای ارتش سوریه و نیروهای کمکی آن موفق شدند به مواضع تروریستها حمله کنند و تعدادی از آنها را به هلاکت برسانند.
بنا به گزارش تسنیم، فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه طی بیانیهای که امروز شنبه منتشر کرد، اعلام کرد که نیروهای این کشور در منطقهای به وسعت ۱۰۰ کیلومتر مربع با تروریستها که تعداد آنها زیاد هستند، درگیر شده و گروهکهای تروریستی علی رغم اینکه توانستهاند طی ساعات گذشته وارد بخشهایی از شهر شوند، ولی موفق به تثبیت مواضع نشدهاند که این ناکامی در سایه تداوم حملات شدید و دقیق نیروهای مسلح سوریه بوده است.
حمله هوایی جدید به مراکز تروریستها در حلب و ادلب
شبکه خبری المیادین گزارش داد که ارتش سوریه در فرودگاه حلب مستقر شده است تا از تخریب شهر در برابر تروریستها حفاظت کند.
منابع خبری از حمله هوایی مشترک نیروی هوایی ارتش روسیه و سوریه علیه مراکز و مواضع تروریستها در حلب و ادلب خبر دادند. محله «حلب الجدیدة» واقع در غرب حلب یکی از اهداف مورد نظر این حمله بود.
پیش از این مرکز آشتی و هماهنگی وزارت دفاع روسیه در حُمیمیم از حمایت ارتش این کشور از ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم خبر داده بود. بر اساس اعلام این مرکز، بیش از ۲۰۰ تروریست روز جمعه (دیروز) در حومه حلب و ادلب کشته شدند که طی دو روز گذشته به کشته شدن بیش از ۶۰۰ تروریست منجر شد.
تخلیه مناطق نبل و الزهراء | دستگیری گروههای تروریستی در حال فیلمبرداری
خبرنگار شبکه خبری المیادین از خروج ساکنان مناطق نبل و الزهرا در شمال سوریه و ورود نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) به این مناطق خبر داد، هنوز این خبر و چرایی اتخاذ این تصمیم تأیید و اعلام نشده است.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از دستگیری گروههای تروریستی خبر داد که در حال تصویربرداری از تعدادی از محلههای حلب بودند تا وانمود کنند که گروههای تروریستی این مناطق را به کنترل خود درآوردهاند.
گروههای تروریستی سوریه مدعی هستند که برخی مناطق شهر حلب را به کنترل خود در آوردهاند اما گزارشها از آخرین وضعیت حلب حاکی است که تروریستها وارد حلب شدهاند اما کنترل شهر همچنان در دست نظام سوریه است.
طبق بیانیه ارتش سوریه، نیروهای سوری توانستند تلفات سنگینی به تروریستها وارد سازند و صدها تن از این عناصر تروریستی، کشته و زخمی شدهاند و همچنین خسارات سنگینی به تجهیزات نظامی آنها وارد شده است.
ارتش سوریه تأکید کرد که نیروهای مسلح آن همچنان به تقویت همه نقاط در محورهای مختلف درگیری با تجهیزات و نیروهای نظامی جهت مقابله با تروریستها ادامه میدهند و عملیاتهای خود را تا دفع کامل حملات این عناصر ادامه خواهند داد.
فیدان: ترکیه دخالتی در تحولات حلب ندارد
وزیر خارجه ترکیه با اشاره به تحولات در حلب سوریه مدعی شد که ترکیه مداخلهای در این تحولات نداشته است و افزود: اما در مقابل یک موج جدید کوچ نیز تدابیر لازم را اتخاذ کردهایم، هیچ اقدامی برای ایجاد موج جدید مهاجرت انجام نمیگیرد.
ادعای یک مقام آمریکایی: حمله معارضان مسلح به حلب دولت بایدن را غافلگیر کرده است
اکسیوس به نقل از یک مقام آمریکایی مدعی شد که حمله معارضان مسلح (گروههای تروریستی تکفیری) به حلب، دولت بایدن را غافلگیر کرد.
این مقام دولت بایدن ادعا کرد که آمریکا در این حملات به حلب دست نداشته است.
مقام نظامی عراق: مرزهای ما با سوریه امن است
سرلشکر محمد عبدالوهاب سکرالسعیدی فرمانده نیروهای مرزبانی عراق اعلام کرد: مرزهای ما (با سوریه) امن است و هیچ جایی برای رخنه به آن وجود ندارد.
پس از حدود پنج سال آرامش نسبی، در حالی که طی هفتههای گذشته اخباری از تحرکات گروههای تروریستی برای ایجاد فتنه و آشوب در سوریه منتشر شده بود، روز چهارشنبه هفته قبل و همزمان با برقراری آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی، رسانههای سوری از حملات شدید عناصر تروریستی در حومه حلب و ادلب خبر دادند. این حملات همزمان شد با تهدیدهای صریح نخست وزیر اسرائیل علیه بشار اسد که گفته بود؛ او نباید «با دم شیر بازی کند».
تروریستهای هیئت تحریرالشام بهسرکردگی «ابومحمد الجولانی» (همان گروهک جبهه النصره سابق) بههمراه سایر عناصر تروریستی وابسته به این گروه تکفیری، مسئول آغاز این حملات بودند. گروهک تروریستی جبهه النصره در سال ۲۰۱۲ بهعنوان شاخهای از القاعده در سوریه به وجود آمد و خیلی سریع تبدیل به یکی از گروههای اصلی تروریستی در سوریه کنار دیگر گروههای تروریستی و در رأس آن داعش شد، در سال ۲۰۱۶ جبهه النصره روابط خود را با القاعده قطع کرد و خودش را با نام جدید تحت عنوان هیئت تحریرالشام معرفی کرد.