پایتخت «سیاسی» باید منطقهای امن و کارا باشد
ارتباط فردا: «غزال راهب» رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص بازخوانی پروژه امکانسنجی انتقال پایتخت، گفت: سه محور در مورد بحث انتقال پایتخت به عنوان مساله و پاسخ مطرح است. کیفیت زندگی در شهر تهران پایین است و با معضلات و مسائل قابل توجهی روبهرو است که فکر میکنیم متمرکز است بر تمرکز سیاسی تهران و با انتقال شهر تهران به دنبال حل مسائل این شهر هستیم.
راهب با بیان این مطلب که پایتخت سیاسی باید منطقهای امن و کارا باشد و تهران در حال حاضر از این قابلیت برخوردار نیست، گفت: آیا میتوانیم با انتقال تهران به منطقه دیگری این ویژگی را برای پایتخت سیاسی افزایش دهیم که بتواند توان خدمت بیشتر و کارایی بهتری داشته باشد؟
وی ادامه داد: همچنین راه سومی هم وجود دارد که با بردن پایتخت سیاسی از تهران به دیگر نقاط کشور، فرصتهایی را برای توسعه در اختیار نقاط دیگر هم قرار داده شود و در واقع بخشی از مشکلات در آن منطقه را حل میکنیم. برای مثال اگر به دنبال توسعه منطقه مکران هستیم، با قرار دادن آن به عنوان پایتخت سیاسی، میتوانیم به توسعه آن منطقه کمک کنیم و امنیت و ایمنی بیشتر را در آن منطقه حاکم کنیم.
غزال راهب با بیان این مطلب که تهران چه شهری است، گفت: بر اساس آمارها، ۲۵ درصد تولید ناخالص ملی کشور در تهران است و جالب است که خوزستان که دارای منابع نفتی است، بعد از تهران قرار دارد. ۵۰ درصد درآمدهای مالیاتی کشور در تهران اخذ میشود. واحدهای تولیدی که در تهران مستقر هستند تقریباً برابر واحدهای تولیدی بقیه کشور است.
وی افزود: بالغ بر ۶۰ درصد شرکتهای دانش بنیان در استان تهران مستقر هستند و ۷۰ درصد خدماتی که در کشور ارائه میشود با توجه به تعاریف مختلفی که از خدمات میشود، تمرکزشان در شهر تهران است.
وی توضیح داد: از منظر تاریخی و هویتی شهر تهران یک پایتخت ۲۰۰ ساله است، پایتختی است که یک تداوم تاریخی نظام حکمروایی را از دوران پادشاهی تا رویکردهای دموکراتیک و تبدیل آن به انقلاب و نشانههای شکلگیری انقلاب اسلامی را در آن شاهد هستیم و اینها ارزشهای افزوده بسیار مهمی برای این پایتخت محسوب میشوند.