پیگیری رفع فیلترینگ با وفاق ملی
ارتباط فردا: اعمال محدودیت برای برخی سایتها یا پلتفرمها از گذشته و در همه کشورها بسته به سیاستی که درباره این موضوع دارند، انجام شده است، اما در مقابل بعضا ایجاد محدودیت دسترسی به برخی از پلتفرمهای محبوب طی سالهای گذشته، نارضایتیهایی برای کاربران به همراه داشته است؛ اقدامی که به اعتقاد کارشناسان، اجرای آن بر فضای کسب و کار مجازی هم تاثیر گذاشته است. بر این اساس در ایران رفع فیلترینگ و دسترسی آزاد به سکوهای فیلترشده یکی از وعدههای دولت چهاردهم و در قبال مطالبه مردم عنوان شد.
بحث رفع فیلترینگ از موضوعاتی است که از همان ابتدا در دستور کار وزارت ارتباطات از باب مطالعه آسیبهای فنی و شناخت وضعیت موجود قرار گرفت. مسئولان از همان زمان آغاز به کار دولت تأکید کردند که بحث فیلترینگ با بررسی های کارشناسی بر طرف میشود.
اخیرا مباحث مخالفی از سوی مسوولان و دست اندرکاران درباره تکلیف و آخرین وضعیت بررسی موضوع فیلترینگ مطرح شده است؛ شب گذشته هم مسعود پزشکیان – رییس جمهور در دومین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم از آغاز فعالیت دولت وفاق ملی پیرامون مباحث گوناگونی از جمله چگونگی مدیریت رفع فیلترینگ توضیح داد که در یک ساختاری اگر در یک ساختاری به دنبال وفاق هستیم، باید بین سران قوا ایجاد شود و در مرحله بعد در شورای عالی فضای مجازی این امر محقق شود.
به گفته وی در جلسه سران این موضوع بررسی شد و در نهایت توافق صورت گرفت و به شورا رفتیم که در آنجا با وجود نگاههای خاص، کار کارشناسی دیگری در حال انجام است.
پزشکیان یادآور شد که معتقد است به هر شکل تلاش خواهند کرد که با این وفاق حل شود که تأکید رهبر انقلاب هم بر حل موضوع فضای مجازی است و در نهایت توافق لازم ایجاد میشود.
موضوع فیلترینگ در حال جمع بندی است
سید ستار هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- هم در این زمینه اعلام کرده است که بحث رفع فیلترینگ مرکز ملی فضای مجازی بوده و کارها این مرکز در حال انجام است؛ ما طرح خود را پیرامون موضوع فیلترینگ به مرکز ارسال کردیم، مرکز ملی طرحهای دیگر را هم دریافت کرده و در حال جمع بندی است.
کارشناسان معتقدند که پس از اعمال سیاست فیلترینگ برای پلتفرمهای محبوب، مسئولان و مردم به این موضوع رسیدهاند که اهداف فیلترینگ محقق نشده بلکه برعکس مافیای فیلترشکنها سود هنگفتی نصیبشان میشود و از همه مهمتر مدیریت فضای مجازی از دست خارج شده و کودکان و نوجوانان با فیلترشکن به سایتهای غیر مجاز دسترسی پیدا کردهاند که خود این موضوع آسیبها را بیشتر میکند.
به اعتقاد تحلیلگران، فیلترینگ در وضعیت فعلی به نفع هیچکس نخواهد بود، چون هم حاکمیت ما را نقض کرده، هم امنیت سایبری را زیر سوال برده، هم امنیت خانوادهها را دچار مشکل کرده، هم کسبو کارها آسیب دیدند و هم مردم ناراضی شدند. بنابراین باید با در نظر گرفتن مصالح ملی و سیاست های کلی، باید شرایط موجود را به نفع رشد کسب و کارها و جلب رضایت مردم تغییر داد.
بررسیها حاکی است که برخی با فیلترشکن فروشی پولهای میلیاردی کسب میکنند که این برای کشورمان خوب نیست و به روایت آمار در گزارشهایی که منتشر شده به طور متوسط حدود دو سوم از مشترکان همراه از فیلترشکنها استفاده میکنند که بسیاری از آنها از مجاری غیررسمی در اختیار قرار میگیرد و باعث میشود این گوشیها یا سیستمها به عنوان بستری برای حمله به زیرساختهای کشور مورد استفاده قرار گیرد که آسیب جدی به امنیت سایبری است.
بر اساس آمار اعلام شده ۸۵ درصد مردم از فیلترشکن استفاده میکنند و حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی فروش فیلترشکن است و این دو عدد به اندازه کافی الزام بازنگری در سیاست مسدودسازی را ایجاد میکند.
انتهای پیام